Φωτεινή Φωτιάδου, Κωνσταντίνου

Φωτεινή Φωτιάδου, Κωνσταντίνου

Φωτεινή Φωτιάδου, ΚωνσταντίνουΓεννήθηκε στη Φλώρινα από Έλληνες γονείς, πρόσφυγες δεύτερης γενιάς. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της με άριστα και φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Μπήκε στο χώρο της Λογοτεχνίας με την ποιητική συλλογή «σταγόνες βροχής» το 1986. Εξέδωσε στη συνέχεια τις συλλογές «καταιγίδος άφιξις» (1996), «ην, έστιν, έσται ο λόγος»(2005), «ποιήσεως πλους» (2009), «επί λέξει» (2014). Τον Ιανουάριο του 2012 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο: «βαθιές ανάσες». Ανέκδοτη είναι άλλη μια συλλογή ποιημάτων με τίτλο «… ώρα ενάτη».

Για τα ποιήματά της έχει αποσπάσει βραβεία και επαίνους από πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού (Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Ευρώπης, Αμφικτυονία Ελληνισμού, Το καφενείον των Ιδεών, E.Π.O.K., Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, εκδοτ. Οίκο «Υδρόγειος», Διεθνές περιοδικό «Κελαινώ», Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος κ.ά.)

Τον Ιανουάριο του 2011, η «Αμφικτυονία Ελληνισμού» (Κοινωνικός- Πολιτιστικός φορέας) της απένειμε Βραβείο Γραμμάτων και Ευποιίας.

Ποιήματά της φιλοξενούνται σε Λογοτεχνικές Ανθολογίες και Λογοτεχνικά περιοδικά. Βιογραφείται στο Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης, στη Λογοτεχνική Δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας 1875-2007, καθώς και στον 23ο τόμο της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα του Χάρη ΠάτσηΣτις 25 Οκτωβρίου 2009, της απονεμήθηκε το Β’ Διεθνές Βραβείο Ποίησης από την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος της Αργεντινής, για το ποίημά της: Αλεξάνδρου Μεγίστου όραμα ελληνικόν.

Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους Καμπάνη Σαμαρά, Χρυσόστομο Σταμούλη και έχουν παρουσιαστεί σε συναυλίες. Το ποίημά της «Δοξαστικό» μελοποιήθηκε από τον π. Θεόδωρο Τσαμπατζίδη και παρουσιάστηκε, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, στο Παρίσι, το Πάσχα του 2014, από τη Νεανική Χορωδία του Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς.

Στα ποιήματά της «ομφάλιος λώρος» και «στο παιδί μου» δομήθηκαν χοροθεατρικές παραστάσεις, που παρουσιάστηκαν από τον πολιτιστικό φορέα «εσαεί εν ροή» στο Φεστιβάλ Σύγχρονου χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Κήπου, τον Ιούνιο του 2011 και στο 14ο Φεστιβάλ των Σωματείων Ελλήνων Χορογράφων, το Μάιο του 2015 αντίστοιχα.

Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Με ευαισθησία, εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση ως Φιλόλογος. Είναι μέλος Λογοτεχνικών και Επιστημονικών συλλόγων και δραστηριοποιείται στο χώρο του Πολιτισμού.

– 1986, «σταγόνες βροχής», ποιητική συλλογή

– 2005, «ην, έστιν, έσται ο λόγος», ποιητική συλλογή

– 2009, «ποιήσεως πλους», ποιητική συλλογή

– 2012, «βαθιές ανάσες», συλλογή διηγημάτων

– 2014, «επί λέξει», ποιητική συλλογή

Βιβλία: Φωτιάδου – Κωνσταντίνου Φωτεινή , Μες της ζωής τα σύνορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Enter Captcha Here :

Χρησιμοποιούμε τα cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας δώσουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.