Δελιακίδης Άγγελος

Δελιακίδης Άγγελος

Ο ‘Αγγελος Δελιακίδης γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1941 στο χωριό Πετρωτά του Βορείου ¨Εβρου .Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Νέα Ορεστιάδα και στη συνέχεια σπούδασε Δασοπονία και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Παρακολούθησε μαθήματα γερμανικής γλώσσας στο Gothe institut του Μονάχου .Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές “Στο Φώς του Απρίλη” και “Πρίν να φωτίσει”.

Δελιακίδης ΆγγελοςΣυμμετέχει με ποιήματα του σε ανθολογίες και συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες.Ποιήματα του έχουν βραβευθεί επανειλημμένα σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και συμμετείχε ως σύνεδρος, στο Διεθνές Συνέδριο 2009 της Λέσβου, με θέμα “Πολιτιστικός Ιμπεριαλισμός στη γλώσσα και τη λογοτεχνία”οργανωτές του οποίου ήταν η Διεθνής Ένωση Κριτικών Λογοτεχνίας και η Εταιρία Αιολικών Μελετών.Είναι μέλος του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού “ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ” για την ανάπτυξη του πνεύματος και της τέχνης.

Το ποιητικό του ταλέντο εκδηλώθηκε στην εφηβική του ηλικία. Αργότερα, στα φοιτητικά του χρόνια, έγραψε τα πρώτα του ώριμα ποιήματα και σε ηλικία 58 ετών, δημοσίευσε το πρώτο του ποίημα στο περιοδικό «Ενώπιον» του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. Οι συνάδελφοί του τον ενθάρρυναν με τα επαινετικά τους σχόλια και του έδωσαν το κίνητρο για συνέχεια. Έκτοτε ασχολήθηκε συστηματικά με τη συγγραφή, δημοσιεύοντας δύο ποιητικές συλλογές και την τρίτη δεν την εκδίδει αυτοτελώς, αλλά την ενσωματώνει στην παρούσα συγκεντρωτική έκδοση όλων των ποιημάτων του.

Πολύ γρήγορα αναγνωρίστηκε η ποιότητα του έργου του και τιμήθηκε επανειλημμένα με βραβεία και διακρίσεις. Συμπεριφορές και αναταραχές κοινωνικές αλλά και προσωπικά του συναισθήματα, όπως η λύπη, η αγάπη, ο έρωτας, η απογοήτευση, δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν έναν ευαίσθητο δέκτη, όπως ο ίδιος και να αφήσουν τη σφραγίδα
τους στο έργο του.

Δεν ανήκει σε λογοτεχνική κίνηση ούτε και γράφει σε ένα και το ίδιο ποιητικό ύφος. Στο νου και στη σκέψη του, εμφανίζεται το συγκεκριμένο αλλά στοχαστικό, και σπάνια το αφηρημένο. Δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη ποιητική παράδοση και δεν έχει συγγένεια μεθόδου και στόχου με άλλο ποιητή. Οι στίχοι του μεταμορφώνουν τα γεγονότα σε βιώματα. Και όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, δεν θέλει να είναι ποιητής των φανταστικών επινοήσεων.

Στα ποιήματά του κυριαρχεί το κοινωνικό στοιχείο, σχολιάζοντας την εξουσία και την αλλοτρίωση της κοινωνίας μέσα στο ζόφο που ζούμε. Γνήσιος ποιητής και ειλικρινής άνθρωπος, με υψηλά ιδανικά και αξίες. Η ποίησή του τέρπει, συγκινεί και διδάσκει αλλά και μαστιγώνει, καυτηριάζει και χλευάζει. Είναι ποίηση μεγαλόπρεπη, ποίηση που αποπνέει πνευματικότητα. Ποιητής γεμάτος αγάπη και τρυφερότητα για τα πράγματα και τις λέξεις.

Αγκαλιάζει και τα απλά πράγματα, όπως απλή και λιτή είναι και η γλώσσα του. Πολλές φορές γυρνάει στο παρελθόν για να αναψηλαφήσει τα πάτρια χώματα και τις καταγωγικές του ρίζες. Ακούγονται σε ποιήματά του, μακρινοί απόηχοι από οικείους χώρους και οικεία πρόσωπα που σημάδεψαν προφανώς τη ζωή του. Ποίηση για τον ποιητή Δελιακίδη (όπως ο ίδιος το διατυπώνει) είναι το ερωτικό φλερτ του γνωστού με το άγνωστο.

Είναι η αναζήτηση της βαθύτερης ουσίας της ζωής και του θανάτου. Δεν είναι ποιητής του «σαλονιού» και του μοδίτικου μοντέρνου. Τα ποιήματά του έχουν νοηματικό φορτίο και δεν έχουν σχέση με την ποίηση του «ακατανόητου και άρα σπουδαίου» ή του διαμορφούμενου δόγματος «σοφόν το ασαφές». Ο λόγος του εύληπτος, πυκνός, λιτός και την κάθε λέξη στο στίχο, τη θέλει να είναι καρφί και όχι στολίδι.

– 2006, ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ, Ποιηση, ISBN : 960-317-087-9
– 2008, ΠΡΙΝ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ, Ποιηση, ISBN : 978-960-98594-0-0
– 2014, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡ.ΔΕΛΙΑΚΙΔΗΣ 1900-1949 , ΒΟΡΕΙΑ ΘΡΑΚΗ – ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ -ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΑΘΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ, ISBN : 978-960-454-154-6 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΡΩΔΙΟΣ

 

Βιβλία: Δελιακίδης Άγγελος , Ποιηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Χρησιμοποιούμε τα cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας δώσουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.